Poznańska fabryka Unilever przejmuje europejską produkcję zup płynnych
Do poznańskiego zakładu w 2011 r. przeniesiona zostanie produkcja 8 tys. ton zup z fabryki w Oss w Holandii. W tym roku koncern przeznacza milion zł na dostosowanie linii produkcyjnych do zwiększonej produkcji. Decyzja ta wpłynie na wzrost zatrudnienia w fabryce poznańskiej - przybędzie 30 etatów. Zupy płynne są produkowane w Poznaniu od 2006 r. Obecnie poznańska fabryka jest najnowocześniejszą i najbardziej wydajną fabryką zup płynnych Unilevera w Europie. Jej produkcja jest eksportowana przede wszystkim do Holandii, Grecji, Wielkiej Brytanii i krajów skandynawskich.
Koncern Unilever jest jednym z największych światowych producentów artykułów żywnościowych, środków czystości i higieny osobistej. W swoich zakładach produkcyjnych, zlokalizowanych w 150 krajach świata, oraz 9 ośrodkach naukowo-badawczych zatrudnia ponad 160 tys. pracowników.
W Polsce Unilever posiada 4 fabryki w Poznaniu i Katowicach (artykuły spożywcze i herbaty), Bydgoszczy (produkty chemii gospodarczej i kosmetyki), Baninie koło Gdańska (lody) oraz 2 magazyny centralne (chłodnie w Częstochowie i centrum dystrybucyjne w Piotrkowie Trybunalskim), w których pracuje łącznie 3 tys. osób. W 2009 r. w Poznaniu otwarto Centrum Rozwojowe Płynnych Produktów Żywnościowych - pierwszy globalny ośrodek badawczo - rozwojowy zajmujący się żywnością zlokalizowany w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.
Zobacz również

Niski poziom bezrobocia w Poznaniu

Przeciętne trwanie życia w Poznaniu

Wysoki rating Poznania potwierdzony
